Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Klok tikt voor het waarderen van een Kastelse cultuurkracht

Nog tot 15 september kunnen inwoners, verenigingen, amateurkunstenaars, muziekgroepen … een kandidatuur indienen voor de uitreiking van de eerste titel(s) als Kastelse cultuurkracht of culturele ambassadeur.

Hiermee biedt Kasterlee een buitengewone kans om belangrijke cultuurspelers van hart tot hart in de schijnwerpers te zetten.

“We verwachten niet alleen inzendingen vanuit het verenigingsleven. Ook groepen of individuen kunnen gewaardeerd worden”, vertelt Guy Van de Perre, schepen van cultuur.

‘We kijken uit naar kandidaturen uit verschillende sectoren. Ook cultuurkrachten uit minder gangbare disciplines zoals architectuur, multimedia, wetenschappen en design en ontwerp kunnen in de schijnwerpers gezet worden”.

Cultuurspelers die de voorbije twee jaar of in het verleden een uitzonderlijke inzet getoond hebben, acties opgezet hebben rond maatschappelijke thema’s, een stempel gedrukt hebben op het cultuurleven of de uitstraling van Kasterlee in of buiten de gemeente, het cultuurleven geïnspireerd hebben met een project of actie of een bijzondere titel of prijs gehaald hebben kunnen een waardering voor één of meer van deze cultuurprestaties ontvangen.

‘Alle kandidaten die voldoen aan de voorwaarden worden uitgenodigd en gehuldigd. Elke prestatie is waardevol en verdient een plek in de schijnwerpers en een waardering in natura’, aldus Van de Perre.

Kandidaten voor de waardering van de cultuurprestaties kunnen ook voorgedragen worden voor de titel van culturele ambassadeur. Van de culturele ambassadeur wordt verwacht dat hij/zij gedurende twee jaar de titel zelf zichtbaar maakt en draagt. Dit door één keer deel te nemen aan een activiteit van de gemeente en zelf één (extra) activiteit te organiseren voor een groot publiek in samenwerking en met steun van de gemeente en cultuurraad.

De top vijf van de kandidaturen culturele ambassadeurs krijgen de kans om zichzelf voor te stellen op de viering op 7 december. De door de jury verkozen ambassadeur kan ook rekenen op extra promotie, erkenning, kansen en ondersteuning om zijn/haar talent verder uit te dragen.

Tot slot reikt Kasterlee ook één cultuurkracht uit voor een opkomend of bijzonder talent. Iemand die de voorbij twee jaar of in het verleden een nieuwe of bijzondere (socio-) culturele verdienste leverde in of buiten de gemeente. Hij/zij ontvangt een bijzondere vermelding en waardering in nature en indien gewenst en mogelijk de kans om de zichtbaarheid van zijn of haar talent te vergroten.

Alle info over het indienen van kandidaturen is terug te vinden op www.kasterlee.be of via cultuur@kasterlee.be.

Deel dit artikel